Omgeving

De jachthaven van Watersportvereniging Boxmeer ligt op een plek in de Maasregio waar het Brabantse en Limburgse land elkaar ontmoeten. De Maas vormt een blauw lint met aan weerszijden twee unieke natuurgebieden: de Brabantse Maasheggen met in de lente bloeiende mei- en sleedoornhagen en het Limburgse Maasduinengebied met bossen, heide, vennen en stuifduinen. 

U vindt de jachthaven aan het einde van de afgesneden Maasarm ten noorden van Boxmeer. De toegang tot de Maasarm is ter hoogte van km 153 aan de westzijde van de Maas. De lengte van de Maasarm is ongeveer 1200 meter. Ons clubship "de Zuideinde" vormt een markant baken op weg naar de jachthaven.

Boxmeer en Beugen
Boxmeer ligt op 30 minuten loopafstand. Met de fiets bent u er in 10 minuten en het heeft een gezellig winkelcentrum met restaurants en terrasjes, waar u tevens boodschappen kunt doen.  
Beugen is een klein dorp en ligt op 15 minuten loopafstand en 5 minuten met de fiets. Ook Beugen heeft restaurants, terrasjes en een cafetaria. Op zondagochtend is de bakker geopend en kunt u er heerlijke verse broodjes halen. Leenfietsen zijn te huur bij het clubschip.

WSV Boxmeer neemt deel aan de gastvrijheidregelingen van de Federatie Midden Maas.

De Heerlijkheid Boxmeer
Rond 1400 was er sprake van ‘De Heerlijkheid Boxmeer’ (van 1269 tot 1797), een rijke baronie / rijke katholieke enclave. Boxmeer was zeer belangrijk, rijk en welvarend in die tijd, met orgelbouwers en ambachtslieden van andere kerkelijke goederen. Boxmeer stond in de gehele regio bekend om zijn Boxmeers kerkelijk zilverwerk. Door de Vrije Heerlijkheid kon Boxmeer floreren dankzij de handel en de vrijheid van geloof voor de katholieke godsdienst. Dit levert in het gebied een rijkdom aan kloosters, kerken, gebouwen en gespecialiseerde ambachtslieden op.
Verder geniet Boxmeer landelijke bekendheid door haar wielerronde “Daags na de Tour”, De “Metworst rennen” op carnavalsmaandag en de “Vaartprocessie” in mei.

De Maasheggen
Een eeuwenoud cultuurlandschap; Julius Caesar schreef in zijn boek 'De Bello Gallico'  over de wijze waarop de plaatselijke bewoners hun landbouwpercelen afscheidden door middel van ineengevlochten meidoornheggen. Hij gaf daarbij ook blijk van zijn ergernis, die was gevoed door het feit dat de heggen een muur vormden die hij met zijn leger slechts met moeite kon passeren. Zijn beschrijving is de oudst bekende schriftelijke vermelding van het gebied.

Wie wil voorkomen dat zijn vee op de loop gaat, slaat palen in de grond en legt schrikdraad aan. Agrariërs in de gemeente Boxmeer met gronden langs de Maas, doen het al eeuwen anders. Zij vlochten -en vlechten nog steeds- heggen van meidoorn en sleedoorn en zorgen zo voor een natuurlijke afscheiding tussen de weilanden. De Maasheggen maken het gebied tussen Maashees en Sint Agatha uniek. Door de eeuwen bleven hier veel van de oeroude heggen overeind, terwijl elders de unieke heggen zijn gerooid of langzaam wegkwijnen.

In de Maasheggen, gelegen aan de oevers van de Brabantse Maas, ervaar je een oase van rust. De Maasheggen zijn uniek in West-Europa en vormen een bijzonder ecosysteem waar een aantal zeldzame planten- en diersoorten voorkomen; er komen bijvoorbeeld dassen voor en de dichte heggen vormen ook een prima broedplaats voor allerlei vogels.